Het nepgehalte van @MathildeDacoz

Vanmiddag viel mijn oog op een tweet van @Bram_VDP waaruit bleek dat prinses Mathilde een account op twitter zou aangemaakt hebben*.

Onder @MathildeDacoz  zou de prinses sinds maandagnamiddag haar opinies de wereld insturen. Zou, want de kans is erg groot dat het om een nepaccount gaat.**

 

Ook in 2013 heeft men blijkbaar niet genoeg van ‘doen alsof’ en kruipen wolven in een virtuele schapenvacht. Het is niet altijd eenvoudig om snel door te hebben om het al dan niet om een nepaccount gaat, maar er zijn toch enkele aanwijzingen die je als vriend, journalist, fan, advocaat, politie of belastingscontroleur kunnen helpen bij het beoordelen van de authenticiteit van een Twitter-account.

In het geval van @MathildeDacoz lijkt het mij om een nepaccount te gaan, en wel hierom:

Logisch denken. Je kan je de vraag stellen of het aannemelijk is dat prinses Mathilde zou tweeten. Het antwoord is nee. Het is niet logisch dat zij op een middag beslist om haar mening op Twitter te gaan verkondigen. Sinds bekend werd dat ze met onze toekomstige koning zou huwen, werd ze afgeschermd van de buitenwereld. En zij beslist dan zomaar op een blauwe maandag om actief te worden op Twitter, het openbare platform bij uitstek? Net in een week waarin het koningshuis opnieuw onder vuur ligt wegens de dotatie en precies op de dag dat er gespeculeerd wordt over het vermeende gephotoshop van haar verjaardagsfoto’s?  Mocht ze nu nog op Google + zitten, tot daar aan toe, maar op Twitter?

Buik(griep)gevoel. Ze verklaart in haar eerste tweet dat het haar dochter Elisabeth is die haar leert om te Twitteren. Mooi, maar wel vreemd, omdat de 12-jarige Elisabeth volgens dit artikel in september aan haar laatste jaar lagere school is begonnen en een maandagnamiddag volgens ons nog steeds een normale schooldag is. Of huist niet alleen in mijn gezin buikgriep en zit Elisabeth ziek op de schoot bij mama te Twitteren? Toch maar in bed, lijkt me.

– Ook haar bio ziet er niet echt prinsesjachtig uit. Ze noemt zichzelf een coole mama. Jaja. Alleen Michelle Obama kan dat op een geloofwaardige manier zeggen. En de mama van mijn eigen kinderen natuurlijk, maar die zit niet op Twitter. Mag ze niet van mij.

– Een blik op de gevolgde personen en volgers is ook steeds nuttig en in dit geval vernietigend voor de geloofwaardigheid van het account. Zo zien we dat ze zelf op dit moment 86 mensen volgt, waaronder vooral Vlamingen. Zonder in een communautaire discussie te vervallen: dit is niet erg logisch. Zo volgt ze bijvoorbeeld meer Vlaamse dan Waalse nieuwsmedia en journalisten. En de andere acounts die ze volgt, zijn allemaal zó bekend dat ze weer net iets te veel lijken op “laat ons snel wat bekende accounts volgen zodat we aan een redelijk aantal zitten”. Er staan amper mensen in haar lijst die ik niet ken, en dat is vreemd aangezien de prinses en ik toch twee aparte leefwerelden hebben, zowel persoonlijk als professioneel. Maar misschien wel de belangrijkste reden om te twijfelen aan de echtheid van dit account, is dat ze er voor heeft gekozen om als eerste een aantal doodgewone Vlaamse studenten te volgen. Sympathiek zou je kunnen zeggen, maar opnieuw niet echt logisch. Zeker niet als je ziet dat deze studenten allemaal in Antwerpen een opleiding advertising design volgen en elkaar kennen. Bovendien valt uit het getweet (zie screenshot) van een van die studenten af te lezen dat hij op zoek is naar een andere Twitternaam in het kader van een schoolproject en kan je dus spreken van een smoking gun. Vijf minuten nadat ik deze ‘toevalligheid’ had getweet, waren deze namen plots verdwenen uit het volgerslijstje van de prinses.

Zeker ben je nooit, maar je kan met een aantal eenvoudige denkoefeningen wel zo goed als mogelijk inschatten of een account al dan niet echt is. In dit geval was het dus duidelijk dat het om een nepaccount ging. Meestal – zoals in dit geval – is het niet zo belangrijk, maar soms kan het echt wel belangrijk zijn om zeer snel in te schatten of het om een authentiek account gaat. Denken we maar aan breaking news omtrent een overlijden van een belangrijk iemand, aan een politieke uitspraak of aan een tweet waarin iemand bedreigd wordt. Check en double check van tweets en bijhorende accountnaam is in dit geval uiteraard een absolute must en bovenstaande tips kunnen daarbij misschien helpen.

* Ook @Bram_VDP twijfelde van meet af aan aan de geloofwaardigheid van het account, laat dat duidelijk zijn.

** Tijdens het schrijven van dit bericht heeft Het Paleis al aan De Standaard laten weten dat Prinses Mathilde niet op Twitter zit en dat het dus om grappenmakers moet gaan. Haha.