Hoe foto’s zoeken van Renate Jonkers en vermeende dader?

De voorbije dagen ging het in heel wat kranten over de start van het proces tegen enkele sekteleden. Zij zouden een van hun aanhangers, De Nederlandse Renate Jonkers, eind 2007 om het leven gebracht hebben tijdens een zogenaamde spirituele healing. Het slachtoffer en – de ondertussen overleden – hoofdverdachte verdienden in Antwerpen een beetje bij als levende standbeelden. Kranten en nieuwssites gebruikten sinds 2008 een foto van een levend standbeeld dat het slachtoffer moest voorstellen. Maar dat bleek een foute foto. Het ging namelijk om een echt standbeeld. Maar online zijn er wel heel wat foto’s te vinden van de vermoorde Nederlandse, en ook van de vermoedelijke dader. En zelfs foto’s waarop ze samen te zien zijn. Een overzicht.

Het was al bekend dat Renate Jonkers vooral optrad als Maria met kind. En dat de hoofdverdachte, Drazen Zabek geregeld in de huid van Antoon Van Dyck kroop. Hun schouwtoneel was de Antwerpse binnenstad. We gaan dus op zoek naar foto’s uit Antwerpen waarop levende standbeelden te zien zijn.

Ga naar Flickr.com en klik op explore. Vervolgens klik je op de wereldkaart en kan je inzoomen op een specifieke locatie. In dit geval dus Antwerpen, en meer bepaald omgeving kathedraal – Groenplaats – Keyserlei. Onderaan bij geotagged photos klik je op refresh en dan krijg je alle foto’s binnen die locatie waarvan de auteur de foto gekoppeld heeft aan een specifieke plaats (figuur 1). Dat levert heel wat foto’s op (+500), maar weinig levende standbeelden, en geen enkele van een Maria met kind of Antoon Van Dyck. Maar nogmaals, dit zijn alleen de foto’s waar een geotag aan toegevoegd is.

     Figuur 1: Geotagged items uit de Antwerpse binnenstad op Flickr.com

Maar op het beginscherm van Flickr kan je ook gewoon zoeken op trefwoord (rechts bovenaan). Geef hier bijvoorbeeld Antwerpen living statue in, en je krijgt heel wat foto’s van (levende) standbeelden in Antwerpen. Om iets makkelijker doorheen deze lijst te zoeken, kan je best  links bovenaan de filter relevantie veranderen in recent. In de nieuwe lijst, krijg je ergens naar onder toe verschillende foto’s uit de periode 2007, waaronder dus een aantal foto’s van (vermoedelijk Renate als) Maria + onbekende man met langer haar. Ze zijn samen een sigaretje aan het roken (foto 1). In diezelfde periode zijn er ook enkele foto’s van Antoon Van Dyck in volle actie (foto 2 + 3). In de lijst zie je plots ook de foto van Antoon Van Dyck opduiken die overal in de kranten en op nieuwssites gelinkt werd aan de vermoedelijke dader Drazen Zabek (foto 4). Maar als je de datum bekijkt waarop deze foto genomen is, dan zie je dat deze foto reeds dateert uit de zomer van ’98, zo’n 15 jaar geleden dus en negen jaar vroeger dan het tijdstip waarop de andere foto’s genomen werden. Raar dat die foto tussen de foto’s uit 2007 staat, maar toch lijkt de datum correct want ook de titel bij de foto maakt melding van 1998. Aangezien de verdachte volgens de krantenartikelen in 2008 45 jaar was, zou hij in 1998 dus 35 jaar geweest zijn. Moeilijk te zeggen op basis van die ene foto of er onder de schmink een 35-jarige man zit en of dit dezelfde man is als op de andere foto’s van 10 jaar later. Het kostuum lijkt alvast identiek.

 

Foto 1: Het slachtoffer Renate Jonkers als rokende Maria

Foto 2+3: de vermeende dader als Antoon Van Dyck


Foto 4: Een foto van de vermeende dader uit 1998

Je kunt natuurlijk ook meer dan 1 zoekopdracht gebruiken. Zo kan je variëren in gebruik van woorden en taal. De mooiste foto van Drazen Zabek als Antoon Van Dyck vonden we onder levend standbeeld Antwerpen. Deze zoekopdracht leverde heel wat minder resultaten op dan de Engelse zoekopdracht, maar wel een hele mooie close-up, met bovendien een interessante datum: 9 februari 2008, ongeveer vijf weken na de moord op Renate Jonkers (foto 5).

Foto 5: Close-up van de vermoedelijke dader ongeveer 1 maand na de moord

We kunnen deze close-up ook gebruiken om de foto uit 1998 mee te vergelijken:

Nog steeds moeilijk te zeggen of het om dezelfde persoon gaat. De linkse (uit 1998) lijkt ouder dan de rechtse uit 2008, terwijl het – mocht het om dezelfde persoon gaan – net omgekeerd zou moeten zijn. Ik vond ergens in een artikel terug dat Drazen in 1998 vanuit Joegoslavië naar Antwerpen kwam, dus het lijkt in die optiek wel logisch dat het om dezelfde persoon gaat.

Een zoekopdracht op mime Antwerpen leverde een foto van een lachende Antoon Van Dyck op, opnieuw uit de periode van de moord, namelijk 15 maart 2008 (foto 6).

Foto 6: Een lachende Antoon Van Dyck

Een zoekopdracht met mime Antwerp leverde nog enkele zeer interessante foto’s uit maart 2007 op, namelijk die van Antoon Van Dyck samen met … Maria (zie foto 7 + 8). De vermeende dader en slachtoffer in een en dezelfde foto dus.

Foto 7 + 8: Slachtoffer en dader op dezelfde foto

Ook op andere fotoplatformen vind je foto’s van Antoon Van Dyck en Maria, zie bijvoorbeeld onderstaande foto’s (9 + 10) die we op Picasa.com gevonden hebben (februari 2008).

 

Foto 9 + 10: Renate Jonkers als Maria op Picasa.com

De tijdsaanduidingen van bovenstaande foto’s lijken allemaal logisch in het licht van de feiten: in 2007 klopte Renate opnieuw aan bij Drazen en gingen ze opnieuw als levend standbeeld geld verdienen. Eind 2007 zou de moord gepleegd zijn, en sindsdien vinden we nergens nog foto’s terug van Maria, wel van Antoon Van Dyck (alleen). Na zijn arrestatie ergens in mei 2008 vinden we geen enkele foto terug van de bekende schilder.

Oh ja, de foto die verkeerdelijk gebruikt werd in de meeste van de artikelen rond de moord en arrestatie, verscheen voor het eerst op Flickr (foto 11). Deze foto vonden we via zoekopdracht statue Antwerp, en dateert van 13 juni 2002. Ondertussen weten we dat dit helemaal niet Renate is, maar wel een echt beeld.

Foto 11