Zoeken naar statusupdates (‘posts’) binnen Facebook

Voor de gebruikers van Facebook die hun taal bij instellingen op English US hebben gezet, was het al een tijdje duidelijk dat Facebook aan het experimenteren is met Facebook Graph Search, de nieuwe ‘zoekmachine’ van de sociale netwerksite. De grootste verandering is dat je via Facebook Graph kan zoeken via zinnen waarin je een aantal zoekcriteria vermeldt.

Voorbeeld:

Het is bovendien mogelijk om te zoeken naar likes die iemand ooit gegeven heeft op Facebook, zoals:

Maar Facebook kondigt vandaag dus nog iets nieuws aan. Op Search.fb.com staat te lezen dat er binnenkort ook op statusupdates kan gezocht worden, iets wat voorheen (binnen de Nederlandse Facebook, maar ook binnen Graph Search) niet mogelijk was. Slechts een klein percentage van de Graph Search gebruikers kon deze functie de voorbije 2 jaar uittesten. En ik was 1 van de gelukkigen. Ik kan jullie dus laten zien hoe het er naar alle waarschijnlijkheid zal uitzien om binnen Facebook naar statusupdates te zoeken.

Stap 1:

Verander je taal naar English US (via settings)

Stap 2:

Geef in de zoekbalk bovenaan een trefwoord in (vb. staking)

Stap 3:

Wacht tot je het logo van het vergrootglas ziet verschijnen in het suggestie-menu

Stap 4:

Klik op het vergrootglas en bekijk de resultaten

Stap 5:

Pas eventueel aan de rechterkant een aantal zoekfilters aan (zoals zoeken buiten je vriendenkring of zoeken op locatie, datum, enz.)

 

 

Let op: in principe kan je alleen zoeken naar statusupdates van de gebruikers die dit mogelijk hebben gemaakt. Met andere woorden: de statusupdates van iemand die zijn berichten heeft ingesteld op alleen zichtbaar voor het eigen netwerk, kan ik als niet-vriend niet doorzoeken. De openbare berichten zijn wél voor iedereen doorzoekbaar.

Deze extra dienst zal naar alle waarschijnlijkheid de volgende weken/maanden verder uitgerold worden binnen de Amerikaanse versie van Facebook. Wie weet zal het ook later beschikbaar zijn in andere talen.

Overigens, er zijn een aantal andere sites die het doorzoeken van (openbare) statusberichten op Facebook al langer mogelijk maakten, zoals Icerocket (kies rechtsboven de gele tab Facebook). Niet perfect, maar de moeite waard om het eens uit te proberen.